Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Καρέτα - Καρέτα στην Ιτέα!

Μία μεγαλόσωμη χελώνα του προστατευόμενου είδους προς εξαφάνιση Καρέτα - Καρέτα, σύμφωνα και με λουόμενους, εθεάθη να κολυμπά στο λιμάνι της Ιτέας χθες το απόγευμα, μεταξύ του νησιού του Αγ. Κωνσταντίνου και της ακτής Τρίπορης.

Οι λουόμενοι παρακολουθούσαν την χελώνα να κινείται επί αρκετές ημέρες στην θαλάσσια περιοχή και μάλιστα πολλές φορές ανέβηκε και στην επιφάνεια παραμένοντας αρκετή ώρα στα ρηχά.

Σύμφωνα με ψαράδες και κατοίκους της περιοχής, και πριν λίγο καιρό η σπάνια χελώνα είχε ξανακάνει την εμφάνισή της στην περιοχή του Γαλαξειδίου.

Χελώνες και δελφίνια, πλέον, λόγω της έλλειψης ψαριών αναγκάζονται να φτάνουν μέχρι και μέσα στο λιμάνι για την εύρεση τροφής με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά από τους ανθρώπους που καθημερινά «ανοίγονται» στη θάλασσα.

Κυρίως τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Αη-Γιάννης της Κίρρας τα δελφίνια αποτελούν υπέροχο θέαμα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο το σπάνιο είδος της χελώνας Καρέτα – Καρέτα μέχρι σήμερα περιοριζόταν στα ανοιχτά της παραλίας Χιλιαδούς και αποτελούσε ειδησεογραφική είδηση.

Περιμένουμε η Λιμενική Αρχή Ιτέας να ενεργήσει τα δέοντα για την προστασία του υπό εξαφάνιση αμφίβιου, γιατί είναι εύκολο να πέσει στα δίχτυα ψαράδων αλλά και θύμα περιέργειας βουτηχτών. Άλλωστε δεν είναι λίγα τα περιστατικά των νεκρών Καρέτα – Καρέτα κάθε χρόνο…
πηγή:http://fokidatv.blogspot.gr
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου