Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ελιές εμπλουτισμένες με προβιοτικά δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες


ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ελιές εμπλουτισμένες με προβιοτικά δημιούργησαν Έλληνες επιστήμονες. Κατάφεραν μάλιστα να τις συντηρούν με λιγότερο αλάτι ώστε να μπορούν να τις καταναλώνουν και όσοι πρέπει να αποφεύγουν τα αλμυρά.Με ειδικές μεθόδους, οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας Τροφιμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Πανάγου (επίκουρος καθηγητής) και Γεώργιος Νυχάς (καθηγητής), απομόνωσαν

προβιοτικά βακτήρια από τη χλωρίδα της ελιάς, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για τη ζύμωση πράσινων ελιών.
Έτσι έφτιαξαν τις πρώτες ελιές εμπλουτισμένες με προβιοτικά, τα οποία μάλιστα διατηρήθηκαν τουλάχιστον 4 μήνες μετά τη συσκευασία του προϊόντος. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δεν υπήρξε καμιά αλλοίωση στη γεύση της ελιάς, παρά μόνο ποιοτική αναβάθμισή της ώστε να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των καταναλωτών.
Τα προβιοτικά -που μέχρι σήμερα βρίσκαμε μόνο στο γάλα και το γιαούρτι – είναι γνωστά για τη συμβολή τους στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αφού βοηθούν να διατηρείται η μικροχλωρίδα του εντέρου- οι λεγόμενοι «καλοί» μικροοργανισμοί. Έρευνες έχουν συνδέσει τη συστηματική κατανάλωση προβιοτικών και με τη μείωση της χοληστερόλης, την προστασία από λοιμώξεις αλλά και από ορισμένες μορφές καρκίνου.
Οι επιστήμονες κατάφεραν επιπλέον να μειώσουν κατά 50% το αλάτι που χρησιμοποιείται για τη συντήρηση της προβιοτικής ελιάς, γεγονός που επιτρέπει την κατάναλωση και από όσους έχουν εξορίσει το νάτριο από τη διατροφή τους, όπως οι υπερτασικοί.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προβιοτικές ελιές αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα αγορά λειτουργικών τροφίμων. Μάλιστα η προώθηση της εμπλουτισμένης ελιάς αναμένεται να έχει όφελος και για την εθνική οικονομία, με δεδομένο ότι οι ελιές είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
Το προϊόν αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PROBIOLIVES (www.probiolives.eu) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από την ερευνήτρια Δρ. Χ. Τάσσου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, με σκοπό έχει την παροχή τεχνογνωσίας στις Ενώσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για τη βελτίωση του τεχνολογικού τους επιπέδου και της ανταγωνιστικότητάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Οι επιτραπέζιες ελιές σήμερα αποτελούν το σημαντικότερο οικονομικά, ζυμούμενο προϊόν στο δυτικό κόσμο κατέχοντας σημαντική θέση στη Μεσογειακή Διατροφή. Η παραγωγή τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ευρωπαϊκη Ένωση, από 363.500 τόνους το 1990 σε 679.000 τόνους το 2010.
Η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση μετά την Ισπανία στην παραγωγή ελιών. Ο νομός Φθιώτιδας παράγει το 42% της ελληνικής παραγωγής, με κύριες ποικιλίες την Κονσερβολιά και την Καλαμών.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι προβιοτικές ελιές απέσπασαν το δεύτερο βραβείο στο 2ο διαγωνισμό καινοτόμων προϊόντων διατροφής «ECOTROPHELIA 2012».Συντάχθηκε από τον/την Σπύρος Καρανάσιος
Πηγή:in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου