Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

KΙΡΡΑ 77 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ



                            ΑΦΙΕΡΩΜΑ –ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
 

                               
                                                             
                                                               
 
Η μηχανή του χρόνου γυρνά πίσω εβδομήντα επτά (77) χρόνια και συναντά μία βροχερή ημέρα , έπεφτε χαλάζι και το μικρό χωριό με τα λίγα καντούνια η Κίρρα ξαφνικά αντιμετωπίζει  ένα δυνατό φυσικό φαινόμενο , την Πλημμύρα.

 

09 Δεκεμβρίου 1935 , ημέρα εορτής της Αγίας Άννης , ο ποταμός Πλειστός  ξεχειλίζει και το νερό ορμά σε μέρος του τότε χωριού. Το ύψος του νερού πάνω από 1, 5 μέτρο συμπαρασύρει σπίτια που καταστράφηκαν. Τα θεμέλια των σπιτιών ήταν πέτρινα (περίπου 1 μέτρο) και στη συνέχεια πλίθινα. 

Η περιοχή που επλήγη άσχημα ήταν «η περιοχή όπου υπήρχαν το σπίτι του Ευσταθίου Καστρίτη (σήμερα Βορριέϊκα, Οικονομέϊκα), Χρήστου Παπαϊωάννου, Μανιέϊκα, οικία Δρίβα ,Βρουζέϊκα,  οικία Σταμάτη Μακρή , οικία Γεωργίου  Καπαρέλη, Παν. Καστρίτη , οικία Ξηρομερίτη, οικία Ιωάννη Λαϊου, ) ».

Χαρακτηριστική η μαρτυρία κατοίκου  όπου στην οικία Σπύρου  Ξηρομερίτη, Προέδρου του χωριού  το 1935, η κυρά Σοφία παίρνει τα παιδιά και τα μεταφέρει στο γειτονικό σπίτι της  Ευθυμίας Ματζώραινας , παρατσούκλι α΄ συζύγου της Γεωργίου Καπαρέλη (Μαντζώρος) και μετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Μακεδώνα (κληροδότημα).

50 άνδρες ερχόμενοι από το μέρος του κληροδοτήματος Δημητρίου Πλατή ( δημόσιος χώρος –καφενείο) δεμένοι με σχοινιά προσπάθησαν να σώσουν τα παιδιά που βρίσκονταν στον α΄ όροφο του σπιτιού από τη θεομηνία, το οποίο υπέστη ζημιά στη βόρεια μεριά και το καλυβάκι που υπήρχαν ζώα ,  στην αυλή του σπιτιού.

Επίσης οι δύο κόρες του Χρήστου Παπαϊωάννου , Μαριώ και Ευθυμία παρασύρθηκαν από το πολύ νερό και ευτυχώς που μπροστά τους βρέθηκε ένα πατητήρι και πιάστηκαν και έτσι έφτασαν στο  Καλυβέϊκο σπίτι , δίπλα στο σπίτι Ευάγγελου Χαραμή. Η Ευθυμία μάλιστα από την πλημμύρα και μετά ήταν κουφή.

Στη συνέχεια το νερό «άνοιξε» αφού βρήκε σπίτια στο διάβα του και η στάθμη του νερού έπεσε.

Μοναδικό θύμα της ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ένας ναύτης του Πολεμικού ναυτικού , ο Αρίστος που παρότι τον είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο , τον αψήφησε , δεν τον υπολόγισε και διασχίζοντας την Ευθ. Δεδούση από τα Κουκιέϊκα δυστυχώς πνίγηκε. Ο Αρίστος διέμενε στην οικία Ιωάννη και Ασημούλας Κουλοβατιανού (το γένος Καπαρέλη).

Μετά την πλημμύρα ξεκινά η ανοικοδόμηση του χωριού και το μεγάλωμά του σιγά- σιγά.

Γεγονός είναι ότι συνέβησαν ζημιές και η θεομηνία σταμάτησε στην κατεδάφιση των σπιτιών και στο μοναδικό θύμα. Ίσως  η θεϊκή παρέμβαση  έσωσε τον οικισμό από τα χειρότερα.

 

Η ημερομηνία 09 Δεκεμβρίου 1935 αποτελεί ιστορικό σημείο της Νεότερης Κίρρας , όπως διηγούνται οι παλιοί και οφείλουν να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές.

                                                                                           ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
                                                                                         «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΙΡΡΑΣ»



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου