Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Επιδοτείται η κατανάλωση γάλακτος σε όλα τα σχολεία

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί για πρώτη φορά το κοινοτικό Μέτρο επιδότησης της κατανάλωσης γάλακτος σε όλα τα σχολεία της χώρας (νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια). Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι οι μαθητές, όλων των σχολείων της χώρας. Το Μέτρο αφορά σε επιδότηση του γάλακτος που καταναλώνεται από μαθητές στα σχολεία με περίπου 0,18 € ανά λίτρο. Το 100 % του επιδοτούμενου ποσού είναι κοινοτική ενίσχυση.
Υπεγράφη από το ΥΠΑΑΤ και τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών Ανάπτυξης, Οικονομικών και Παιδείας) η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει το γενικό πλαίσιο εφαρμογής και δίνει την δυνατότητα σε διάφορους φορείς να υλοποιήσουν το Μέτρο. Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής και να εγκριθούν για υλοποίηση, φορείς όπως μία σχολική μονάδα ή μια σχολική επιτροπή, ή οι προμηθευτές των προϊόντων (στους οποίους περιλαμβάνεται και το κυλικείο) ή και μια οργάνωση, η οποία θα συσταθεί ειδικά για αυτό το σκοπό (πχ ένας Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων) και θα λειτουργεί για λογαριασμό ενός ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων ή εκπαιδευτικών αρχών. Η εν λόγω επιδότηση μπορεί να συνδυαστεί με πιθανούς άλλους πόρους φορέων (όπως πχ Δήμοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις κτλ.) προκειμένου το γάλα να διατίθεται σε ακόμη χαμηλότερη τιμή έως και δωρεάν στους μαθητές.

Με σκοπό την αξιοποίηση του Μέτρου για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων τιμών διάθεσης του επιδοτούμενου γάλακτος στα σχολεία, σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, αλλά και για τη ρύθμιση λεπτομερειών εφαρμογής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ με εκπροσώπους των παραγωγικών, μεταποιητικών και εμπορικών φορέων (κυλικεία) του γάλακτος, όπου ζητήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης να συμβάλουν σε αυτόν το σκοπό.

Επιδίωξη του σχεδίου εφαρμογής του Μέτρου είναι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα σε ανάγκες και δομές της κάθε περιοχής της χώρας, τηρώντας παράλληλα τις ισχύουσες προϋποθέσεις διάθεσης προϊόντων στα σχολεία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης με αφορμή την εφαρμογή του Μέτρου δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς και τους Φορείς για την υποστήριξη αυτής της τόσο σημαντικής Δράσης. Η επιδότηση της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, που για πρώτη φορά θα αξιοποιήσει η χώρα μας, καθώς αποτελούσε τη μόνη χώρα στην Ε.Ε. που δεν το εφάρμοζε, υλοποιεί έναν στόχο που το ΥΠΑΑΤ έχει θέσει ως προτεραιότητα: την πρόσβαση όλων των μαθητών της χώρας σε ποιοτικά και υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Η αξιοποίηση και του έτερου κοινοτικού Μέτρου για τη δωρεάν διάθεση φρούτων και λαχανικών σε σχολεία, που αναμένεται και αυτή σύντομα να εφαρμοστεί, πέραν των άλλων, σκοπεύει στην καθιέρωση και υποστήριξη της υγιεινής διατροφής των παιδιών. Θέσαμε το πλαίσιο και από την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων Υπουργείων και Φορέων εξαρτάται η αποτελεσματικότητά του».Πηγή http://thebest.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου