Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

"Μαύρο" από αύριο για ΕΡΤ... άσπρο για ΔΤ


Από την Τετάρτη το πρωί στις 9 η EBU σταματά την αναμετάδοση της ΕΡΤ, τόσο μέσω του δορυφόρου της όσο και μέσω του site της. Που στηρίχτηκε η απόφαση αυτή που διαθέτει, μεταξύ άλλων, τεράστια συμβολική σημασία;

Στη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης πως η Δημόσια Τηλεόραση θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα τη μετάδοση ενημερωτικής εκπομπής, πιθανότατα πρωϊνής με άγνωστους προς το παρόν συντελεστές. Η αρχή του τέλους για την ΕΡΤ όπως τη γνωρίζαμε.

Η EBU υπενθυμίζει πως από τις 12 Ιουνίου που η ελληνική κυβέρνηση έριξε το μαύρο στην ΕΡΤ, προχώρησε «σε 8,5 εκατομμύρια live streams για συνολικά 4.400.000 ώρες προγράμματος σε 2,5 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες».

Και σημειώνει επιπλέον πως «προτίθεται να προσφέρει την υποστήριξή της αλλά και την εμπειρία της ώστε να βοηθήσει το διάδοχο σχήμα της ΝΕΡΙΤ προκειμένου να εκπληρώσει αυτό το ρόλο του ως ανεξάρτητη και αυτόνομη ραδιοτηλεόραση, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον πολιτισμό, τη δημοκρατία και για την ίδια την κοινωνία».

Στην πρώτη ενημερωτική εκπομπή του μεταβατικού φορέα, που θα διαρκέσει από τις 8 έως τις 10 το πρωί, αναμένεται να εμφανιστούν για πρώτη φορά και ορισμένοι από τους δημοσιογράφους που θα εργάζονται για λογαριασμό της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Παρουσιαστές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι δύο πρόσωπα γνώριμα. Ο Γιάννης Τρουπής, που κάλυπτε το ρεπορτάζ της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΡΤ και η Οντίν Λιναρδάτου, υπεύθυνη του τμήματος των διεθνών, επίσης, στην ΕΡΤ.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι αυτή την εβδομάδα δεν πρόκειται να προβληθούν δελτία ειδήσεων στη Δημόσια Τηλεόραση, αφού το μεταβατικό σχήμα δεν έχει στελεχωθεί ακόμη από ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η πρόσληψη με δίμηνες συμβάσεις των 577 ατόμων που ανακοινώθηκε ότι αναδείχτηκαν πρώτοι στον διαγωνισμό για το μεταβατικό σχήμα, αφού προέκυψαν ενστάσεις αναφορικά με τη μοριοδότησή τους.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ ωστόσο, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να εκπέμπουν πρόγραμμα και συλλέγουν υπογραφές για να «επιστρέψουν» στη Διεθνή εκστρατεία για την επιστροφή της ΕΡΤ στο πρόγραμμα της EBU, μετά την απόφαση της τελευταίας να την αντικαταστήσει με την Δημόσια Τηλεόραση, ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται μέσω του Διαδικτύου, στο avaaz.org(http://www.avaaz.org/en/petition/ERT_is_the_Greek_Public_Radio_Television_The_interim_DT_is_a_legal_ghost/), με το κείμενο να σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν αποδείξει την αποφασιστικότητα και την αφοσίωσή τους παράγοντας και μεταδίδοντας 24ωρο Ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι «η αποκαλούμενη, Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) είναι ένας παράνομος «φορέας- φάντασμα», μια ενδιάμεση τηλεόραση, που το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτείται «παρασιτικά» από το αρχείο της ΕΡΤ».

efsyn.gr, protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου