Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Βραδιά με κόκκινο φεγγάρι!

Ενα ξεχωριστό αστρονομικό φαινόμενο θα λάβει χώρα απόψε το βράδυ, εφόσον βέβαια το επιτρέψει ο καιρός. Οσοι στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό, θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το φεγγάρι να περνά από το εξωτερικό άκρο της σκιάς της Γης, ένα φαινόμενο γνωστό ως σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς ή «κόκκινο φεγγάρι».

Τι ακριβώς όμως κρύβεται πίσω από αυτόν τον δυσνόητο επιστημονικό όρο; «Για να έχουμε έκλειψη Σελήνης, πρέπει αυτή να μπει στη σκιά που αφήνει πίσω της η Γη στο Διάστημα» εξηγεί ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανητάριου Διονύσης Σιμόπουλος και συνεχίζει: «Η Γη όμως αφήνει δύο σκιές. Την κύρια σκιά, στην οποία όταν μπει η Σελήνη έχουμε ολική έκλειψη Σελήνης, και την επονομαζόμενη "παρασκιά", στην οποία αν μπει η Σελήνη, έχουμε μια ελαφρότερη μορφή έκλειψης. Στην περίπτωση της Παρασκευής αυτό ακριβώς θα συμβεί, μια έκλειψη Σελήνης παρασκιάς».

Η αυριανή έκλειψη της Σελήνης θα είναι ορατή σε πολλά μέρη της Γης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ το μέγιστο σημείο της έκλειψης θα λάβει χώρα στις 2.50 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έκλειψη παρασκιάς είναι δύο ειδών. Η μερική που θα έχουμε σήμερα, όταν μόνο το νοτιότερο τμήμα της Σελήνης θα βρεθεί μέσα στην παρασκιά της Γης και θα σκοτεινιάσει ελαφρά, και η ολική σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς, όταν το φεγγάρι μπαίνει ολόκληρο μέσα στην παρασκιά της Γης. Αυτό όμως είναι σχετικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που συμβαίνει λίγες φορές κάθε εκατό χρόνια.

Το 2053!

Η τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς σημειώθηκε στις 14 Μαρτίου 2006, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 29 Αυγούστου 2053! Ενα ακόμη πιο εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο, το οποίο όμως θα είναι πλήρως ορατό κυρίως από την κεντρική Αφρική, θα είναι η ολική έκλειψη ηλίου στις 3 Νοεμβρίου. Στην Ελλάδα, το ποσοστό του ηλιακού δίσκου που θα «κρυφτεί» στη σκιά της Σελήνης θα είναι μικρότερο από 25%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου