Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Nεώσοικοι Κίρρας:Η ανάκτηση ενός αρχαιολογικού χώρου


Η Κίρρα, γνωστή από τους αρχαίους συγγραφείς ως το επίνειο των Δελφών, αποτελούσε τον προορισμό
προσκυνητών και εμπόρων, οι οποίοι ανακτώντας δυνάμεις θα συνέχιζαν τον δρόμο τους για το πανελλήνιο ιερό.
Η παλαιότερη κατοίκηση στην Κίρρα ανάγεται στην 3η χιλιετία π.Χ. Ο πυκνοδομημένος οικισμός γνώρισε ακμή κατά τη Μεσοελλαδική περίοδο και κατά τους πρώιμους Μυκηναϊκούς χρόνους. Ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι ο οικισμός εκτεινόταν επίσης σε μεγάλο τμήμα και της σύγχρονης Κίρρας. Στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου και στην κλασική αρχαιότητα  ιερό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, την Άρτεμη και τη Λητώ.  Λιμενικές εγκαταστάσεις εξασφάλιζαν το αγκυροβόλιο των πλοίων, ενώ ισχυρό τείχος με ορθογώνιους πύργους, το οποίο οικοδομήθηκε μάλλον κατά το μέσον του 4ου αι. π.Χ., περιέβαλλε τον οικισμό και προσέφερε ασφάλεια. Κατά τον 5ο αι. π.Χ., οικοδομήθηκαν οι νεώσοικοι που βρίσκονται στο χώρο ανάμεσα στο δημοτικό σχολείο και την πλατεία παιδικής χαράς. Αποτελούνταν από τουλάχιστον πέντε επιμήκη διαμερίσματα ανοικτά προς τη θάλασσα, εντός των οποίων υπήρχε η δυνατότητα να συρθούν μικρά πλοία. Ο ορατός ημίεργος κυλινδρικός λίθος από ψαμμίτη στα νότια των νεωσοίκων είχε μεταφερθεί από την Πελοπόννησο και προοριζόταν για το ιερό των Δελφών, όπου, αφού υφίστατο την απαραίτητη επεξεργασία, θα κτιζόταν ως σπόνδυλος σε έναν από τους κίονες του ναού του Απόλλωνος.
Κατά το 2013 η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκπόνησε μελέτη συντήρησης και ανάδειξης των νεωσοίκων. Οι εργασίες αντιμετώπισαν το πρόβλημα της αυτοφυούς βλάστησης και της παροχέτευσης των υδάτων, ενώ η διερεύνηση των οικοδομημάτων βοήθησε την τεκμηρίωση των αρχαιολογικών φάσεων. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών με την τοποθέτηση περίφραξης και ενημερωτικής πινακίδας.
Την Πέμπτη 13.3.2014, 10.30 – 12.30 η Ι’ ΕΠΚΑ προγραμματίζει εκπαιδευτική δράση με ομιλία του αρχαιολόγου της Ι’ ΕΠΚΑ δρ. Ν. Πετρόχειλου, προβολή αρχαιολογικού ντοκυμαντέρ και συζήτηση με τους μαθητές. Η δράση αυτή απευθύνεται στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Κίρρας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή  τους, εφόσον στο εξής θα συμμετέχουν ως ενεργοί πολίτες στην προστασία του μνημείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου