Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

«Ελπίζουμε ο τάφος να μην είναι συλημένος!»

Η σκαπάνη χτυπάει ασταμάτητα στην αρχαία Αμφίπολη. Ποιά είναι η μεγάλη αγωνία των αρχαιολόγων.
Γιατί κάλυψαν τις Σφίγγες. Τι θέλουν να αποφύγουν.
Ούτε η αργία του Δεκαπενταύγουστου ούτε ο καύσωνας πτοούν την ομάδα των αρχαιολόγων που ανασκάπτει τη θέση Καστά με τα βλέμματα των ελληνικών αλλά και των ξένων μέσων ενημέρωσης στραμμένα στην Αρχαία Αμφίπολη Σερρών. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC.gr, η ανασκαφή συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθ' ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα για τη διάνοιξη των δύο τοίχων και την είσοδο στον τάφο.
«Προσευχόμαστε όλοι ο τάφος να μην είναι συλημένος», μας λένε άνθρωποι από το περιβάλλον της ανασκαφής που προσπαθούν να δουλέψουν με ηρεμία, ψυχραιμία και αυτοσυγκέντρωση παρ' ότι το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η διαρκής αγωνία για «νεώτερα» δυσχεραίνει το έργο τους. Κυριότερος σύμμαχός τους στο έργο τους αυτό είναι τα μέχρι τώρα ευρήματα. Μεταξύ αυτών, ο ταφικός περίβολος που σχεδόν φθάνει τα 500 μέτρα, μοναδικός στον κόσμο όπως υποστηρίζει η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη.

Τα ειδικά σκέπαστρα των αρχαιολόγων και οι τηλεοπτικοί φακοί των επισκεπτών

  Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η είσοδος της ταφικής περιβόλου στη θέση Καστάτης αρχαίας Αμφίπολης καλύφθηκε με ειδικά σκέπαστρα για να προστατευθούν οι Σφίγγες που βρέθηκαν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κι όχι μόνο οι Σφίγγες. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει προκληθεί για τις ανασκαφές, ο κόσμος καταφθάνει στη Μεσολακιά Σερρών προσπαθώντας να δει τα σπάνια ευρήματα ακόμη και με ειδικούς τηλεσκοπικούς φακούς. Τα ειδικά σκέπαστρα θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους.
 

Μια ταφική περίβολος περίπου 500 μέτρων όταν του Φιλίππου Β' ήταν μόλις 100 - 120

«Να σκεφτείτε ότι η περίμετρος του τάφου του Φιλίππου Β΄που είχε ανακαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου είναι μόνο 100 με 120 μέτρα», μας λένε από το περιβάλλον της ανασκαφής ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι κάποιο πολύ σημαντικό πρόσωπο πρέπει να έχει ταφεί εκεί. Ο, φάρδος 4,5 μέτρων, διάδρομος στον οποίο οδηγούν τα σκαλοπάτια του μνημείου, και ύψος του μνημείου που φυλάνε οι ακέφαλες Σφίγγες δίνουν επίσης τις καλύτερες «προδιαγραφές» για το ταφικό σημείο.
Στην απρόσκοπτη συνέχιση της ανασκαφής συμβάλουν επίσης και τα 50.000 ευρώ που ενέκρινε το υπουργείο Πολιτισμού για το έργο.

Μια ανασκαφή που ανταγωνίστηκε την ανασκαφή του Ανδρόνικου

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δημήτρη Λαζαρίδη. Μια ανασκαφή που θεωρήθηκε ότι ανταγωνίζεται εκείνη του Μανόλη Ανδρόνικου. Ο Λαζαρίδης, παρ' ότι ανακάλυψε πολλούς τάφους, δεν βρήκε το μεγάλο ταφικό μνημείο που έψαχνε. Μετά τον θάνατό του Λαζαρίδη το 1985 η ανασκαφή συνεχίστηκε από την Χάιδω Κουκούλη. Ωστόσο η έλλειψη κονδυλίων δεν επέτρεψε τη διάθεση σημαντικών ανθρώπινων πόρων.
Το 2009 η ανασκαφή πέρασε υπό την επίβλεψη της Κατερίνας Περιστέρη, η οποία αποφάσισε να σκάψει πιο χαμηλά, κάτω από τους αρχαίους τάφους που είχαν αποκαλυφθεί. Τότε βρήκε τον περίβολο του μνημείου. Για το περιεχόμενο αυτού θα χρειαστεί να κρατήσουμε την αναπνοή μας πιθανώς μέχρι το τέλος Αυγούστου.

thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου