Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Ν. Φωκίδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10/10) θα πραγματοποιήσει σειρά δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και προσκαλεί του πολίτες του νομού να συμμετέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 από τις 10:00 έως τις 12:00, μέλη  και θεραπευτές της ΕΚΨ&ΨΥ θα επισκεφθούν καταστήματα του κέντρου της πόλης της Άμφισσας με στόχο την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της ψυχικής ασθένειας, των τρόπων πρόληψης και καταπολέμησης του στίγματος που τη συνοδεύει.
Επίσης, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:30, σε συνεργασία με τον Γυμναστικό Σύλλογο Ιτέας και τον Αθλητικό Σύλλογο «Μάκαρος» Άμφισσας, θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας μπάσκετ προς τιμήν της Π.Η. Ψυχικής Υγείας, στο Κλειστό Γήπεδο Άμφισσας «Χρ. Καμπεράκης».
Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης που υλοποιεί το δίκτυο Mental Health Europe (www.mhe-sme.org/) με τίτλο «‘Ο Καθένας από Εμάς’ είναι μέρος της λύσης. Ας δώσουμε μαζί τέλος στο στίγμα για την ψυχική υγεία» (www.eachofus.eu/ www.ekpse.gr) με στόχο την καταπολέμηση του στίγματος και των διακρίσεων στην ψυχική υγεία. Η καμπάνια επιδιώκει να δείξει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο κοινά απ’ όσο νομίζουμε και ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί το στίγμα και οι διακρίσεις σε βάρος ατόμων που έρχονται αντιμέτωπα με ψυχοκοινωνικά ζητήματα.
Η ψυχική υγεία είναι ένα τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις που εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:
1 στους 4 είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του
1 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα τουλάχιστον σε κάποια δεδομένη στιγμή
3/4 των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αναφέρουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός τουλάχιστον ψυχοκοινωνικού προβλήματος στο χώρο εργασίας.

Γιατί μια καμπάνια για την καταπολέμηση του στίγματος;
Παρόλο που οι προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από θέματα ψυχικής υγείας έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, το στίγμα και οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας παραμένουν πολύ έντονα.
Αυτό οφείλεται, κυρίως, στις κοινωνικές αντιλήψεις που υπάρχουν γύρω από τα θέματα ψυχικής υγείας και βασίζονται σε αρνητικά στερεότυπα. Οι λαθεμένες αυτές αντιλήψεις για τα άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας συνεχίζουν να επικρατούν και να αναπαράγονται όχι μόνο στα Μ.Μ.Ε., σε επαγγελματικούς χώρους και στην εκπαίδευση, αλλά και στον τομέα της υγείας, κυρίως λόγω ελλιπούς γνώσης και ενημέρωσης.
Κάνοντας μια καμπάνια κατά του στίγματος σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και στοχεύοντας σε συγκεκριμένες ομάδες θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμη περισσότερους και να καταπολεμήσουμε τις λανθασμένες αντιλήψεις και τα αρνητικά στερεότυπα. Οφείλουμε να βάλουμε ένα τέλος στο στίγμα και τις διακρίσεις επειδή οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας βιώνουν αυτές τις συμπεριφορές καθημερινά, με το να μην τους δίνεται πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες ή να έχουν άδικη μεταχείριση, αλλά και επειδή το στίγμα μπορεί να μειώσει την προθυμία των υπευθύνων διαμόρφωσης και χάραξης πολιτικής (policy makers) να επενδύσουν στην ψυχική υγεία.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022600 και 2265023222, email: ekpsfoki@otenet.gr

Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr & https://www.facebook.com/ekpse/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου