Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

«Το πρόβλημα του κακού στην Άννα Άρεντ και στην Ελληνική παράδοση», συζήτηση με τον Χρήστο Μερινόπουλο, 5η συνάντηση, 14 Νοεμβρίου 2016, Ιτέα

«Το πρόβλημα του κακού στην Άννα Άρεντ και στην Ελληνική παράδοση»

συζήτηση με τον Χρήστο Μερινόπουλο, 5η συνάντηση

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, 19.00
Δημαρχείο Ιτέας (3ος όροφος)

.................................................

(Από την πρόσκληση της Δημοτικής Ενότητας Ιτέας...)
Σήμερα, 71 χρόνια μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου, βλέπουμε ότι και οι πόλεμοι (περιφερειακούς, όχι παγκόσμιους, τους λέμε) αυξάνονται και πληθύνονται, αλλά επίσης έχει εκτοξευτεί στα ύψη η παντός είδους βαρβαρότητα.
Διατυπώνουμε το Ερώτημα:
Πώς είναι δυνατόν το άτομο του 20ού και 21ού αιώνα, διανύοντας τέσσερις και πλέον αιώνες διαφωτισμού, ορθολογισμού, εξέλιξης, επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου, βασισμένης στο «σκέφτομαι άρα υπάρχω» του Καρτέσιου (1596 - 1640), να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση ώστε να μην μπορεί να σκεφτεί, εκβαρβαριζόμενο;!
Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα διερευνήσουμε μέσα από τον προβληματισμό της Άννας Άρεντ και της ελληνικής σκέψης.
Η Άννα Άρεντ βαθιά προβληματισμένη από την απίστευτη βαρβαρότητα που βίωσε η ανθρωπότητα και η Ευρώπη με δύο παγκόσμιους πολέμους τον 20ό αιώνα, προσπάθησε να κατανοήσει και να εξηγήσει την σχέση ανάμεσα στα πιο φρικιαστικά, τερατώδη εγκλήματα και την περάτωσή τους από εντελώς συνηθισμένα άτομα της καθημερινότητας. Έτσι είδε στον Άιχμαν ένα τυπικό παράδειγμα γραφειοκράτη που απλά υπακούει στις εντολές των ανωτέρων του και διατύπωσε την κλασική πλέον θέση της σχετικά με την «κοινοτοπία του κακού».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου